Telefoonnummer

06

Email

info@happyheaps.nl

Rooster

PAUZE zie BLOG bericht

Eerste kinderyogalessen in Voorhout door Happy Heaps! 

Yoga is geweldighoor je steeds meer mensen zeggen. Voor volwassenen is het yoga aanbod reuze maar wat voor ons ouders werkt is net zo goed voor onze kids.  Dat was ook mijn gevoel en dit voordeel heb ik bij mijn eigen zoontje in de praktijk ondervonden daarom ben ik hier in Voorhout kinderyoga gestart. 

Dan hoor ik je wellicht de volgende vragen al stellen:

  • Waarom met yoga op een jonge leeftijd beginnen? 
  • Is het eigenlijk wel verantwoord om op zo’n jonge leeftijd al te starten met yoga? 
  • Wat is het verschil tussen peutergym en kinderyoga?
  • Vanaf welke leeftijd zijn kinderen welkom in een kinderyogales?
Kinderyoga waarom?

In deze tijd en maatschappij komt er een hoop bij kinderen binnen, meer dan wij als ouders denken. Er wordt niet alleen vanuit school een druk op ze gelegd maar ook tijdens en vanuit sporten, sociale activiteiten, familie etc. Er wordt van alles van ze verwacht. De prestatiedruk is hoog. Kinderen kunnen op jonge leeftijd al last hebben van stress. De rust en ontspanning ontbreekt. Kinderen gaan steeds verder van zichzelf af staan door alle prikkels van buitenaf. Kinderyoga kan ervoor zorgen dat de kinderen weer even zichzelf mogen zijn. Bij Kinderyoga gaat het niet om prestatie. Zoals je nu bent ben je helemaal goed. 

Wat houdt Kinderyoga in? 

Tijdens een Kinderyoga les wordt er ingespeeld op de belevingswereld van het kind en is opgebouwd omtrent een thema. Het thema is vaak afhankelijk van bijvoorbeeld het seizoen/elementen of een feestdag/gelegenheid die eraan komt; denk aan de zomer, vakantie, sinterklaas, water, dieren, verjaardagen etc. Maar kinderen mogen vaak ook een eigen inbreng hebben in de les. Er worden verschillende houdingen gedaan die bepaalde dingen en dieren voorstellen die je in de natuur kunt vinden. Er wordt muziek gebruikt, sprookjes voorgelezen,  Het gaat er niet om een goed of fout. Het ontspannen en genieten is het belangrijkste in de les. Daarbij leren de kinderen in verschillende oefeningen zichzelf en anderen te accepteren (normen en waarden) en samenwerken in houdingen die ze gezamenlijk uitvoeren. 

Waarbij bij de peuter-kleutergym bewegen en spelen centraal staan is dat bij yoga natuurlijk ook zo maar de andere helft van een les wordt juist benut aan het bewust  ontspanning van belang.

Als de kinderen ouder worden, gaan de lessen steeds meer lijken op een Yogales voor volwassenen. De longen van een kind ontwikkelen zich ongeveer tot 7 jaar daarom wordt bij de allerkleinste nog niet veel diepe ademhalingsoefeningen gedaan zoals bij volwassen yoga. 

Vanaf welke leeftijd kun je Kinderyoga beoefenen?

In principe kun je al vanaf baby af aan bezig zijn met diverse Yoga oefeningen. De lessen voor de allerjongste worden baby en peuter yoga genoemd en worden vaak met een ouder of verzorger uitgevoerd. Vanaf de kleuterperiode kunnen de kinderen instromen in Kinderyogales. Vaak worden de kinderen verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen (onder- en bovenbouw), zodat de belevingswereld goed aansluit bij het kind. Happy Heaps geeft les aan de kleuters leeftijd 4 t/m 7 jaar. 

Voordelen van Kinderyoga

Er zijn heel veel voordelen te benoemen van Kinderyoga enkele voordelen zijn bijvoorbeeld dat de kinderen meer rust en ontspanning krijgen. De kinderen ontwikkelen meer focus en ruimte voor creativiteit. Ook het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd. Daarbij worden met de diverse houdingen het uithoudingsvermogen en de spierkracht getraind. 

Er wordt aandacht besteed aan de ademhaling en een goede lichaamshouding, wat de kinderen niet alleen op de Yogamat, maar ook in het dagelijkse leven veel voordelen kan brengen. De benadering werkt middels diverse normen en waarden en het samenwerken met andere kinderen positief voor de manier waarop kinderen in het dagelijkse leven functioneren.

Vanuit een veilige, niet-competitieve sfeer, die Happy Heaps creëert en juist samen kunnen kinderen hun gevoelens en fantasie uiten, sociale vaardigheden ontwikkelen en zichzelf accepteren zoals ze zijn. Deze zelfbewustzijn en yoga elementen kunnen ze in hun dagelijks leven gebruiken om in balans te blijven.

Wie is Happy Heaps yoga in Voorhout?

Happy Heaps betekent Veel Geluk en Blijdschap in het Nederlands en dat is precies wat ik in Voorhout aan de alle mensen wil uitstralen en mee wil geven als zij de yogales uit lopen en weer doorgaan met de orde van de dag. Mijn naam is Stephanie van der Linden, moeder, getrouwd en opgegroeid in onze mooie bollenstreek en nog steeds helemaal verliefd op deze geweldige diverse omgeving aan natuur, strand en rust. 

Sinds 2018 RYT Yoga lerares, hierna een opleiding tot holistisch kinderyoga docent gedaan. Kijk op www.happyheaps.nl voor meer informatie over mij en het aanbod yogalessen. Ik geef ook hele fijne yin yogalessen, ideaal voor volwassene met een druk en overloaded leventje. Of je kan kiezen voor Stoelyoga wanneer zitten op een yogamatje geen optie voor je is of je je gewrichten niet wil overbelasten. 

Lachen, voelen, zelfliefde en een rustige ademhaling staan centraal in mijn lessen. Met een glimlach kijk ik er naar uit yogalessen te geven aan iedereen; jong en oud die een geluksmomentje nodig heeft. 

Liefs Stephanie

Aanbevolen artikelen

3 Reacties

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.